"En gij, neem tarwe, gerst, bonen, linzen, gierst en spelt,
doe ze in een pot en maak er brood van; zolang gij op uw
zijde ligt, driehonderd en negentig dagen, zult gij dit eten."
Ingrediënten voor 48 porties
1 kopje linzen
7 gram gistkorrels
5 kopjes warm water (45° C)
5 el olijfolie
1 tl zout
1 tl honing
8 kopjes tarwebloem
4 kopjes gerstebloem
2 kopjes sojabloem
0,5 kopje gierstebloem
0,25 kopje roggebloem
Bereidingswijze:
{1} Doe de linzen in een kleine pan, voeg zoveel water toe dat
de linzen onder water staan en kook ze tot ze zacht zijn. Laat de
linzen uitlekken en afkoelen. Los de gistkorrels op in een half
kopje van het warme water. Laat dit 10 minuten staan.
{2} Pureer de afgekoelde linzen in een kom. Voeg de olijfolie, de
honing, het zout en de rest van het warme water toe. Meng in een
grote kom de verschillende soorten bloem.
{3} Roer het gistmengsel in het linzenmengsel. Voeg hieraan 2
kopjes van het bloemmengsel toe. Voeg hierna de rest van het
bloemmengsel, kopje voor kopje, toe. Voeg pas een volgend kopje toe,
wanneer het mengsel egaal is geworden en goed gemengd is.
{4} Strooi wat bloem op een werkblad. Kneed het deeg hierop gedurende
8 minuten. Smeer een grote kom in met wat olie. Doe hier het deeg in
en zorg dat de hele buitenkant met olie besmeerd is. Bedek de kom met
een vochtige doek en laat het deeg gedurende 1 uur rijzen tot de
dubbele hoeveelheid.
{5} Laat de lucht ontsnappen en leeg het deeg op een met bloem
bestoven werkblad. Kneed het deeg kort en verdeel het in 4 gelijke
delen. Vorm hiervan broden. Doe elk van de broden in een broodvorm
(28 cm. lang). Bedek de vormen met een vochtige doek en laat deze
gedurende 40 minuten rijzen tot de dubbele hoeveelheid. Verwarm de
oven ondertussen voor op 175° C.
{6} Bak de broden in de voorverwarmde oven gedurende 1 uur.
Variatie:
{1} Niet helemaal volgens Ezechiël 4:9 maar wel lekker: serveren met: Eenvoudige tomatensalade
Oorlogsbrood